AKTUALITY

Vzpomínka na Josefa Rytíře

Marta Doubravová | 26.9.2016 | Nezařazené

„Šťastný je ten, kdo má bohatý obsah životní, šťastný je ten, kdo dovede poctivým úsilím zčásti uskutečnit své ideály.“ (T. G. Masaryk)

Takovým člověkem byl ředitel naší školy pan Josef Rytíř.

Už jeho strýc Josef Dědeček byl ředitelem školy. Jistě ho potěšilo, že jeho synovec po absolutoriu libereckého učitelského ústavu a krátké epizodě v Doksech, kde byl nucen rok učit tzv. na umístěnku, se v roce 1966 stal pedagogem turnovské školy. A tak na dlouhých 40 let spojil svůj učitelský život se Základní školou ve Skálově ulici. Do roku 1991 působil jako učitel fyziky a technických prací a poté až do důchodu v roce 2006 jako ředitel.

Všichni kolegové i žáci na něj vzpomínají jako na vstřícného a veselého člověka.  Dokázal nejen stmelit kolektiv, ale ve všem se nám snažil vyjít vstříc a měl pro naše učitelské radosti a strasti pochopení. V našich vzpomínkách zůstane navždy jako dobromyslný, přátelský, vnímavý, laskavý, obětavý, pracovitý, čestný a skromný Jožka.

Pan Josef Rytíř nás opustil 18. září ve věku 72 let. Naposledy jsme se s ním rozloučili v hojném počtu v turnovské obřadní síni.

Budeme na něho vzpomínat s vděčností a láskou.

S díky za vše za kolektiv zaměstnanců „chlapajdy“

Iva Vávrová a Marta Doubravová

josef-rytir