AKTUALITY

Popularita hry šachy na naší škole

Jana Pekařová | 18.2.2017 | Soutěže

Více než 2/3 z celkového počtu 41 žáků, kteří šachový kroužek navštěvují, jsou žáci 1.stupně v Alešově ulici. Kroužek v „Alešovce“ se koná vždy v pátek po obědě v čase školní družiny. Žáci jsou rozděleni do 3 skupin, zatím nikoli výkonnostních.
Přestože většina žáků, šachistů, byli ještě na podzim začátečníky, někteří si již zahráli své první turnaje. Na Vánočním turnaji v Železném Brodě bylo 8 žáků ZŠ Skálova(z toho 6 z Alešovky). Nejlepších výsledků prozatím dosáhl žák 1.třídy Roman Grešl, který obsadil 23.místo na Mistrovství Čech do 8 let, dále pak skončil čtyřikrát na třetím místě na turnajích VC LK. V půlce května si v Malenovicích zahraje MČR. Mezi talenty je zařazen i Štěpán Koreň, který si na začátku února zahrál za Turnov KP žákovských družstev. Výborných výsledků na turnajích dosahuje žák 2.třídy Marek Hanzl.
Mezi děvčaty ve své věkové kategorii je turnovskou jedničkou Linda Rytířová (všichni z Alešovky).
Z žáků 2. stupně ZŠ Skálova je suverénně nejlepší Daniel Jodas, který mezi turnovskými žáky  i bez ohledu na věk nemá konkurenci. Díky výborným výkonům, kdy v KP žákovských družstev hodně potrápil soupeře, kteří patří mezi nejlepší v ČR, si vybojoval nominaci do simultánky proti nejlepšímu hráči ČR a 25. hráči světa, Davidu Navarovi (16.2.2017). Daniel zaslouží celkovým přístupem pochvalu. Taktéž Štěpán Koreň a Marek Hanzl.
Potěšitelné je, že zájem o šachovou hru na této škole nejenže neupadá,ale naopak vzrůstá. Bylo nutné kroužky posílit o další dva trenéry mládeže ŠK ZIKUDA Turnov.
Na závěr chci poděkovat všem pracovnicím školní družiny v Alešově ulici za jejich perfektní spolupráci.
Roman Soběslavský
trenér mládeže ŠK