AKTUALITY

Ohlédnutí za oslavami 110 let školy

Jana Pekařová | 31.5.2018 | Oslavy 110 let, Významní absolventi

V týdnu od 21. do 26. května žila naše škola oslavami 110 let od svého vzniku. Učitelé, žáci a další zaměstnanci školy připravili mnoho akcí a každá z nich se může pyšnit vysokou návštěvností.

“Týdnem oslav naší školy jsme chtěli oslovit nejenom současné žáky, jejich rodiče, ale i ty, kteří naši školu navštěvovali kdysi. Při různých akcích se tak potkali absolventi se svými učiteli, společné zážitky si odnesly i celé rodiny,” popisuje záměr školy její ředitel Michal Loukota.

Již v pondělí se konalo v Městském divadle v Turnově představení vyprávějící o historii školy. “Začali jsme rokem, kdy byl položen základní kámen školy. Do té doby nás zavedli vypravěči pomocí kouzelného dalekohledu,” popisuje jedna z režisérek představení Irena Skalská, “a pak jsme již s nimi putovali lety až do dnešní doby. Bylo štěstí, že jsme přidali ještě jedno odpolední vystoupení, budova divadla i tak na obou vystoupeních praskala ve švech.”

A protože je “Skálovka” školou se sportovním zaměřením, uspořádala také sportovní odpoledne pro organizace a firmy v našem městě. Disciplíny byly zábavné, jednotlivé týmy si vyzkoušely hod raketkou na cíl, střelbu na branku nebo třeba orientační běh po škole. 

Vzpomínat na historii školy přišli lidé ve čtvrtek v rámci přednášky Kapitoly z dějin školy Mgr. Davida Marka. Volnočasový klub se tak naplnil i vzpomínkami z let nedávných.

Poslední akcí, kterou škola chtěla propojit všechny generace těch, kteří tu kdy byli, byla sobotní Škola hrou, na kterou přišlo přes 700 návštěvníků. A co všechno se dělo? “Příchozí  si vyzkoušeli mnoho věcí,” popisuje Michal Loukota, ”psali klasickým plnicím perem, vyšívali, tiskli si mapy nebo třeba navštívili lazaret…Zároveň si prohlédli připravené výstavy – třeba staré pomůcky, které již nyní ve školách neuvidíte. Mnoho příchozích také zaujala výstava fotografií z minulosti až po současnost.”

Po výstupu na věž se potom všichni občerstvili na bohatém rautu ve školní jídelně. V odpoledních hodinách se společně sešli bývalí pedagogové školy s těmi současnými. Neplánovaným, a o to milejším překvapením byla návštěva absolventa naší školy – zpěváka a skladatele Michala Hrůzy, který neváhal zazpívat a popřát tak škole další úspěšné roky…

“Oslavy se vydařily, jsme spokojeni,” hodnotí celý týden Michal Loukota, “nezbývá než poděkovat všem, kteří se zasloužili o jejich zdárný průběh.”

Videozáznamy již brzy zhlédnete na školním kanálu YouTube.

ZŠ Skálova Turnov děkuje také sponzorům:

RTW Trans

Schools United

AKFK – Advokátní kancelář Fojt – Kocour

Partners Market

Pekárna Mikula

Ovoce a zelenina Batlička

Tiskárna Apromotion

Pivovar Rohozec

Agroben

Krejcarovo řeznictví

Fotofox

Poděkování patří také Turnovsku v akci za mediální propagaci.