AKTUALITY

Za památkami se 4. B

Anna Cimbálová | 30.5.2019 | 4. B

Kasematy na Vyšehradě, hrob turnovského rodáka Antonína Marka na vyšehradském hřbitově, Chrám svatého Víta na Pražském hradě, malebná Malá Strana, přeplněný Karlův most či orloj na Staroměstské radnici, krásné (i když trochu zamračené) vyhlídky na město a samozřejmě metro nebo dramatická cesta několika tramvajemi na Pražský hrad, hon za indiciemi, jež nakonec pomohly žákům odhalit heslo „Karel IV.“…

Taková byla středa 22.5. očima žáků ze 4.B…

„Na nástupišti jsme museli být brzo ráno, protože nám brzo jel vlak. Cesta vlakem do Prahy trvala dvě hodiny. Po cestě jsme dostali jeden z mnoha úkolů. Vystoupili jsme na Masarykově nádraží, odkud jsme šli k paní průvodkyni, která nás provedla okolo rotundy, Čertových kamenů, kostela a hřbitova. Poté nás dovedla k pánovi, který nás provedl podzemím na Vyšehradě. Odtamtud jsme šli na Pražský hrad, kde byl chrám svatého Víta, a hradní stráž. Odtamtud jsme šli na Karlův most, kdy byly jen dvě pravé sochy. Pak jsme šli na Masarykovo nádraží, odkud jsme jeli domů.“ (Toník a Jáchym)

„Po cestě vlakem jsme luštili morseovku ve skupinách. Jeli jsme metrem a dostali jsme jízdenky, abychom nejeli načerno. Šli jsme na prohlídku Vyšehradu a do takového podzemí, kde byly dlouhé chodby. V těch chodbách nebylo nic, jenom taková kola ve stropě. Nikdo jsme nevěděli, co to je. Byl to větrací otvor. V jedné velké místnosti byly sochy. Jedna zajímavost – protože tam jedna socha paní (sv. Ludmily) se z jedné strany smála a z druhé se mračila. Potom jsme se vrátili a šli jsme do Tesca, protože jsme přemluvili paní učitelku. V Tescu jsme si koupili Vojta zmrzlinu a já bonbony. Potom jsme šli na vlak a cestou jsme viděli Karlův most a šli jsme po něm. Já viděla bezdomovce a dala jsem mu žvýkačky. Potom jsme si koupili jídlo – Vojta hot dog a já zmrzlinu a smoothie. Potom jsme jeli vlakem a dostali papír s otázkama. A potom jsme dojeli do Turnova a vyzvedli si nás rodiče.“ (Sofie a Vojta)