AKTUALITY

1A – Písmenkov a Číslovice na dohled

Radka Žáčková | 5.2.2020 | 1. A

„Námořníci v pruhovaném tričku“ z 1.A přivítali předposlední lednový den s úsměvem na tváři. První část jejich společné plavby do Písmenkova a Číslovic je totiž zdárně za nimi. Všichni ji zvládli na výbornou. Snažili se poslouchat kapitána, všichni táhli za jeden provaz, házeli záchranný kruh tomu, kdo ho zrovna potřeboval.
Všechna písmenka české abecedy, která potkali při své plavbě, poctivě ubytovali do svých palubních deníků. Pak už malé námořníky nic nezastavilo. Z písmen se naučili velmi rychle poskládat slova, ze slov věty. Co je zajímá, přečtou. Co chtějí, zapíší. Sice zatím jen velkými tiskacími písmeny, ale tak to u genetické metody čtení je. Myšlenka má přednost, na malá písmenka dojde brzy také.
Žádná knížka si před prvňáčky z 1.A nemůže být jistá, že ji přehlédnou. Díky dílnám čtení si dovedou vybrat tu knížku, která je pro ně právě teď ta nej.
Plavčíci již zvládají počítat nejméně do 12, také se učí plánovat, přemýšlet, jejich stavby podle plánu rostou jako houby po dešti. Učí se dělat jenom tolik kroků, aby nepřepadli přes palubu. Hejného matematika je při tom vede a inspiruje.
Prvňáčkové na své cestě pracují společně, ale také si vybírají úkoly podle toho, jaké zvládnou. Pak už se snaží vše udělat, jak nejlépe dovedou. Kapitánka totiž ráda připravuje pro své námořníky úkoly diferenciované tak, aby každý došel tak daleko, kam mu to síly dovolí.
Ocenění spoluplavčíka i sama sebe patří již k dobré tradici na palubě.