AKTUALITY

V Prostředním mlýně řádili loupežníci

Michaela Klabanová | 19.9.2022 | 4. C

Harmonizační pobyt 4.C

SKÁLOVSKÝ ZPRAVODAJ

Pozor, hlášení!

V okolí kopce Zebín se v prvním zářijovém týdnu potloukala vykutálená banda třiadvaceti vychytralých loupežníků. Poznávacím znamením jsou bohatě zdobené plstěné klobouky a zelená trika. Jejich stopy vedou směrem k Turnovu, mějte se na pozoru – není radno si s nimi zahrávat!

Náš tajný informátor byl podezřelým lotrům na stopě celý uplynulý týden, a podal nám podrobnou zprávu o jejich dosavadní činnosti. V pondělí dorazili ranním vlakem do zastávky Jičín – Valdice, kde strávili dopoledne v přilehlém parku u Valdštejnské lodžie hraním běhacího pexesa a svačinou. Zde se také vytvořily loupežnické družiny, které čítají vždy čtyři členy. Kolem poledního dorazili do Hotelu Prostřední mlýn, kde se podle všech informací ubytovali v pokojích právě po čtyřech. Po vydatném obědě pracovali v průběhu odpoledne na třech stanovištích. Jejich úkolem bylo vyzdobit si přírodninami loupežnický klobouk, nazdobit trička a vymyslet týmový pokřik. V neposlední řadě psali příběh o původu a činnosti své loupežnické družiny. Před večeří ještě stihli rychlý výběh na nedaleký kopec Zebín, kde byla pořízena vrcholová fotografie. Večer strávila celá banda venkovními aktivitami v okolí hotelu.

V úterý se všichni darebové v kloboucích sešli na společnou snídani, po níž následovaly dva výukové bloky, které náš zdroj pozoroval zpoza živého plotu. V matematickém se věnovali geometrii. Měli za úkol například sestavit rovinné útvary pomocí lan nebo narýsovat kružnici. V tom druhém se věnovali angličtině. Hledali různé přírodniny podle jejich vlastností nebo pomocí otázek hádali jaké zvíře představují. Po obědě vyrazili na výzvědný výlet do lesa Řáholce, kde hledali Rumcajsovu jeskyni. Po jejím nalezení se zde posilnili na hru „Vysílačky“, jejíž podstatou je dobývání měst a vesnic. Bili především šiškami velikosti tři a to nekompromisně. Síly týmů byly velmi vyrovnané. Nakonec se vítězný tým přeci jen našel. Do Prostředního mlýna se vrátili až těsně před večeří. Po jídle a krátkém odpočinku si zahráli společenské hry, týmy se utkaly v logickém skládání kostek a na závěr je čekal krátký kvíz.

Středeční den začal jako obvykle rozcvičkou a snídaní. Dopoledne strávila celá povedená skupinka opět krátkou výukou. Ta matematická pokračovala geometrií. Nejprve opakovali rovinné obrazce, ale tentokrát poslepu. Poté přešli do prostorové geometrii a skládali krychli a jehlan ze špejlí a modelíny. Přírodovědná skupina rozlišovala živou a neživou přírodu. Ve vlastivědné se věnovali času a výrobě slunečních hodin. Po krátkém smočení v bazénu, při němž náš zdroj nezaznamenal žádné ztráty, se celá banda už těšila na oběd. Po řízku s bramborami se jen zaprášilo (ani na našeho informátora nezbylo), a tak se posilnění lumpové vydali na výlet do Jičína, kde se konal festival Jičín město pohádky. Děti měly ve svých loupežnických kostýmech obrovský úspěch! Zájemce o společnou fotku nemohl náš zdroj ani spočítat, dokonce se některé fotografie ocitly i v místních novinách a o rozhovor s loupežníky stála i paní z Českého rozhlasu! Sladkou odměnou byla zmrzka nebo trdelník, každý dle své chuti. Třešničkou na dortu pak byla ještě noční stezka odvahy, kterou prošli všichni bez zaváhání – neuvěřitelné!

Předposlední den po snídani byl ve znamení napínavého boje o poklad. Loupežnické družiny musely společnými silami plnit nejrůznější úkoly – chodit na lyžích, skákat s míčem mezi koleny, prohazovat ohnivým kruhem či skládat puzzle. Za každý splněný úkol je čekal kousek šifry, který je posouval blíž k pokladu. Najít ho také nebylo jednoduché – ani sám tajný agent do poslední chvíle netušil, kde se skrývá. O to větší pak byla radost z jeho nalezení. Po vydatném obědě si dobrovolníci mohli vyzkoušet hru kin-ball, která je poměrně fyzicky náročná, ale mezi silnými loupežníky sklidila velký úspěch. Deštivý podvečer potom strávili všichni dohromady ve společenské místnosti, kde hodnotili průběh celého týdne, ukazovali si navzájem své deníky a nechybělo ani kulturní vyžití v podobě diskotéky.

Pátek, tedy poslední den řádění loupežníků v Prostředním mlýně, se nesl v duchu balení a odjezdu. Náš tajný zdroj, stejně jako celá vykutálená banda, se po všech těch dobrodružstvích, hrách a soutěžích už náramně těšil domů. Jsme jen zvědaví, kam se 4.C vydá příště…