AKTUALITY

4C jako „Malí strážci“

Michaela Klabanová | 2.5.2023 | 4. C

Naši čtvrťáci jsou zase o kus blíže stát se „strážcem skalního města“. Co zažili tentokrát?

ČTVRTÉ SETKÁNÍ – „Na skok do pravěku“

Ze skalního města se ozývají podivné zvuky. Slyšíte je? Ano, je tomu skutečně tak! Do skalního města se vrátili pravěcí lidé a hledají bezpečné místo, kde se usídlí. Kmen je jasně označen kresbou na obličeji a ochranným amuletem. V jeho čele stojí stařešinové a šamanka Haduna. Podaří se jim takové místo najít nebo jim v cestě stojí nástrahy?

Jak se žilo ve skalním městě v pravěku, a co pro nás znamená teď? Jak ho můžeme chránit, a proč je pro nás tolik důležité? Přesně na tyhle otázky a mnohé další si naši průzkumníci ze 4. C našli odpovědi.

PÁTÉ SETKÁNÍ – „Zvířecí obyvatelé“

Jme tu zase! Tentokrát na stopě místním zvířecím obyvatelům jako detektivové. Že tu žádné nepotkáváte? Ale ano, přes den se vzdalují, ukrývají, ale přesto jsme to vlastně my, kdo chodí na návštěvu do cizího obydlí. Důkazem jsou nejen stopy v bahně a sněhu, ale i hnízda, nory, brlohy, ohlodané šišky, pírka, výkaly apod.

Na tajné místo jsme nastražili foto past, kam jsme dali návnadu a čekali. Důkazy o tom, že tu skutečně jsou, máme! Kdo se na nás přišel v noci podívat? Poznáte je?

Bohužel jsme našli v lese i mnoho pobytových stop nás lidí. Odpadky se válí na místech, kde nemají co dělat.

ŠESTÉ SETKÁNÍ – „Skály a voda“

Slyšeli jste už někdy o tom, že naše skalní město je taková zásobárna vody? Naši průzkumníci si to ověřili přímo v terénu. Přišli na to, že pískovec je jako houba. Dokáže vsakovat vodu, zadržovat ji a zároveň dobře propouštět a filtrovat. I díky tomu máme ve skaláku mnoho pramenů s pitnou vodou.

Také si vyzkoušeli jaký vliv na organismus může mít láznění a hledali „breberky“ v místních potůčcích. Možná byste se divili, co všechno tu malí průzkumníci našli, a jak živo je v místních vodách.

O horolezení zase příště, těšte se!