AKTUALITY

4. C na výpravě za lezením ve Skaláku

Klára Reichlová | 12.5.2023 | 4. C

Naši „malí strážci skalního města“ se po několika chladných, zimních výpravách do Skaláku konečně dočkali tepla a slunce. Druhou dubnovou středu se vypravili do věží skalního města, aby se něco dozvěděli o místních lezcích a jejich největší vášni – lezení.

Sešli jsme se na „trojuhelníku“ u lázní a v blízkém lese nás Andrejka upozornila na malý nešvar, se kterým se často setkáváme (nejen) v přírodě. Jeho lidový název jistě všichni důvěrně znáte. Naše Andrejka mu milosrdně říká „lesní překvapení“. Dětem názorně ukázala, jak se s takovým překvapením vypořádat, aby po něm nezbyla jediná stopa. Čtvrťáci pak měli možnost si takový přírodní „záhrab“ vyzkoušet s vlastním překvapením. A všem se to povedlo na jedničku!

Po důkladném úklidu jsme došli k Dračí věži a Dračímu zubu, kde si děti se svačinou v ruce užívaly sluneční paprsky. Po svačině už nás čekal dnešní hlavní program – lezení! Po úvodní pohádce o chytech jsme si povídali o tom, jak lezení ve Skaláku vůbec vzniklo a jaké byly první vylezené věže. Děti měly také možnost si osahat vybavení horolezců jako je např. sedák, jistítko či lezečky. Na měkkém pískovci se také používají smyčky – jejich zakládání a pevnost jsme pak otestovali přímo na Dračím zubu. Na závěr jsme si ukázali vázání základního horolezeckého uzle – dvojité osmičky, a všichni měli možnost si „zabouldrovat“ na místním pískovci a vyzkoušet si tak tento sport na vlastní kůži.

Magická místa, která jsou nedílnou součástí našich setkání, jsme tentokrát našli kousek od věže Lemoun. Děti si zalezly do skalních výklenků a vnímaly zvuky a vůně skalního města. Maty dokonce našel ztracenou smyčku! Co asi najdeme ve Skaláku příště?