AKTUALITY

Dílna čtení pro rodiče a děti – Záhada hlavolamu s výletem do Stínadel

Radka Žáčková | 21.12.2023 | 5. A

Čtenáři z 5.A pozvali uprostřed adventu své rodiče do školy, aby s nimi strávili příjemný podvečer s knížkami Jaroslava Foglara.
Pomocí různých metod kritického myšlení zjistili ve smíšených žákovsko-rodičovských týmech téma čtenářské dílny, poznali autora Jaroslava Foglara, důkladným zkoumáním obrázků na obalech mnoha „foglarovek“ se seznámili s názvy knížek J. Foglara. Tajemnou atmosféru Stínadel navodil na pár minut začátek filmu Záhada hlavolamu. Poté rodiče přečetli všem páťákům nahlas několik dalších kapitol z knížky Záhada hlavolamu. Nakonec předali svým malým čtenářům ježka v kleci.
K práci nechybělo ani drobné občerstvení, které z velké části připravily samy děti během školního dopoledne. Den předem si vymyslely, které pomazánky na jednohubky připraví, napsaly si nákupní seznamy, druhý den  šly potřebné suroviny s paní učitelkou nakoupit. Ve skupinách připravily vynikající pomazánky.
Protože během této dílny děti našly ve své tajemné obálce vstupenku do Stínadel, mapu Stínadel a špendlík se žlutou hlavičkou, mohly se ještě vypravit v posledním předvánočním týdnu do Prahy. V klikatých uličkách Stínadel se neztratily, nepřátelské Vonty naštěstí nepotkaly. Jen jejich vzkazy nacházely na každém stínadelském kroku.