AKTUALITY

Naši učitelé ve znameních

Lenka Konopková | 27.3.2019 | 9. A, 9. B, Český jazyk

Výklad jako slohový útvar není právě oblíbený. Přesto se našim deváťákům podařilo napsat zajímavé práce. Někteří mě obohatili pozváním na atraktivní výletní místa, jiní mě svým výkladem o zákonitostech air softu přiměli k slibu, že se s nimi na jejich setkání vypravím, další žákyně nás zaujala informacemi o svém mazlíčkovi. Věděli jste třeba, že v určitých zemích nelze chovat pouze jedno morče, ale vždy nejméně párek, neb by jinak strádalo? Že morče musí stále jíst, neb má specifický zažívací trakt?

Mluvili jsme také o tom, že některé výklady se opírají o předchozí sociologické výzkumy a prezentují zjištěné výsledky. Tuto formu využily tři žákyně. Pomiňme, že text se spíš blíží úvaze, ono spojení odborného výkladu s astrologií je samo o sobě sporné. Zaujalo je propojení tradovaných charakteristik jednotlivých astrologických znamení s určitými povoláními. Tak mě třeba pobavilo zjištění, která znamení se objevují nejčastěji na naší současné politické scéně. Nicméně s vámi bych se ráda podělila o práci Kateřiny Gombárové z 9.b.

Zajímalo mě, v jakém znamení se narodili naši učitelé.

Nejvíce učitelů na naší škole se narodilo ve znamení vodnáře. Mezi ně patří tři učitelky českého jazyka a dva sportovně založení učitelé – tělocvikáři. Vodnáři bývají nepřehlédnutelní. Rádi plavou proti proudu. Často mívají originální myšlenky a jiný životní styl. Jsou upřímní a vadí jim netolerantnost ostatních.

Dalším nejčastějším znamením u nás je blíženec, zastoupený jednou učitelkou a jedním učitelem. Ti mají vnímavou, přizpůsobivou povahu, vynikají svou inteligencí a rádi mluví s lidmi. Často také mění své nálady. Dále můžeme ve sboru najít dva střelce a dva berany. Střelec vyniká svou upřímností, v každé situaci jsou pravdomluvní. Nevynechá žádnou aktivitu a je dobrodružný. Nesnáší falešná přátelství. Beran je silný a energický. Je také upřímný, přátelský a otevřený. Nemá rád přetvářku a netoleranci.

Naopak v našem sboru nenajdete lva, rybu, váhy a kozoroha. Lev je předurčen k pozicím, kde může uplatnit svou přirozenou autoritu. Má vůdčí schopnosti, je hodně citlivý na kritiku a potřebuje obdiv. Ryby jsou jemné a klidné povahy. Jsou vnímavé, rádi pomáhají druhým. Neprosazují se. Váhy mají smysl pro férovou hru. Vyhýbají se stresu. Neradi se rozhodují a mají sklon k pasivitě. Kozoroh je typická ambiciozní povaha. Jsou spolehliví a odpovědní, touží po uznání, jsou spíše introverti.

Mě osobně překvapuje, že u nás ve sboru není žádný lev a kozoroh. Myslím, že alespoň jeden lev by se sem hodil. A je tu jen jeden býk, což je škoda, jelikož býk má klidnou povahu a jeho hlavním smyslem života je práce.

Myslím, že naše škola má skvělý, pestrý sbor.

Já jsem beran, a kdybych měla být učitelkou, asi bych to zvládla, i když mi chybí trpělivost.