AKTUALITY

Zvířátka v českém jazyce v 6. C

Lenka Konopková | 14.10.2021 | 6. C, Český jazyk

Dílnu psaní uvedla ukázka z knihy Vilma běží o život od Nadi Pažoutové. Hlavní hrdinku baví nade vše běhání a cizokrajná zvířata. Díky skvělé reprezentaci školy v běhu se může nominovat do závodu na podporu záchrany džungle v Africe. K vítězství ji pomůže představa, ztotožnění s antilopou pronásledovanou tygrem. Šesťáci si následně měli představit, že se na jeden den mohou změnit v nějakého živočicha. 
Následně své představy měli vyjádřit a zdůvodnit písemně a v krátkém textu. Ten si pak vzájemně reflektovali. Jejich volby a vyprávění stojí za sdílení:) Potěšte se s námi.
 
Kdybych mohl být zvíře, tak bych se změnil v racka. Proč racek? Umí létat stovky kilometrů. Je stále u moře a to já rád. Když chce do Ameriky, letí. Když do Německa, letí. Když chce do Ruska za Putinem, zkuste hádat, co udělá?  Letí. Být rackem, letěl bych na ostrov Elba v Itálii. Tam bych si dal nějakou rybu. Navíc racek má fakt krutej obličej!

Štěpán Mrkvička

Já bych byla ráda velbloud. Strašně se mi líbí, jak má dva hrby. Je velký a krásný. Mamka velbloudy úplně nesnáší, ale já mám názor odlišný. Jednou jsem se na něm na dovolené v Bulharsku projela. To bylo super. Děda mi slíbil, že v létě pojedeme na velbloudí dovolenou.

Aneta Ulrychová

Chtěl bych se stát psem, abych mohl štěkat, běhat a můj páníček si se mnou hrál. Nemusel bych po sobě uklízet,  starat se o jídlo a pití.

Tadeáš Dlask

Já bych chtěl být kocour. Kocouři mají volnost, nemusejí dělat úkoly do školy a můžou jít, kam se jim zachce. To já můžu dělat i tak, ale k sousedům na zahradu se jen tak nedostanu, ale kocour se tam dostane celkem lehce.

Tomáš Konopka

Já bych chtěl být lítací veverka. Umí létat po stromech a rychle běhá, živí se oříšky a ty mi chutnají. Uměl bych létat a každý den lezl po stromech. A byl bych středem pozornosti, to se mi líbí. A bydlel bych navíc v přírodě nebo v rezervaci.

Martin Antoň

Chtěl bych být tygr, protože je rychlý a masožravý a já mám maso moc rád. Baví mě chodit ven a kdybych byl tygr, tak bych byl pořád venku. Prozkoumával džungli, abych zjistil, kde co lovit, protože bez večeře fakt být nechci. Lovení by mě bavilo, z těch úlovků bych měl dobrý pocit.

Daniel Řehák

Chtěla bych být panda, protože je roztomilá, stále bych jedla bambus a ovoce a mohla bych spát, jak dlouho chci. Ale v ZOO bych být nechtěla, tam by na mě všichni koukali a to se mi nelíbí. Raději bych byla ve volné přírodě, to by se mi líbilo. Jen nechci, aby mě tam fotili.

Lucie Tranová

Já bych byl papoušek, protože bych mohl říkat vše, co ostatní říkají. A ještě bych mohl létat. Nevýhodou by ale bylo, že by po mně šli pytláci. Chtěl bych žít určitě v rezervaci.

Matouš Báča

Kdybych měla být nějakým zvířetem, tak bych byla kočka, protože jsem líná. Pořád bych jen spala a jedla. Chtěla bych být kočka domácí, aby se o mě starali, protože bych byla moc líná starat se o sebe sama. No, a kdyby mě někdo štval, tak bych ho kousla nebo škrábla.

Veronika Šikolová