AKTUALITY

Čtyřicetidenní příprava na Velikonoce může být výzvou k práci na sobě. Nechme se inspirovat sedmáky!

Lenka Konopková | 22.3.2022 | 7. A, 7. B, 7. C, Český jazyk

V rámci českého jazyka jsme si připomněli čtyřicetidenní přípravu na Velikonoce, která nás vybízí k práci na sobě. Sedmáci se zamýšleli nad tím, na co by se potřebovali zaměřit, v čem by se chtěli posunout, co změnit. Někteří dokázali také svou snahu nejen zacílit, ale její realizaci i rozfázovat.

Pojďme se inspirovat.

Chtěla bych zlepšit svou kondičku a zhubnout. Nejdříve musím začít jíst víc zdravě – ovoce a zeleninu a nemlsat hlavně večer. Potom potřebuju víc cvičit, už tancuju, ale je potřeba přidat denně procházky se psem, nebo i běhání. Nakonec si tu kondici udržet a vydržet. A hlavně nekoukat na váhu.

Potřebovala bych se posunout v učení. Zlepšit známky. Každý den se zkusím naučit něco nového ze sešitu. I kdybychom nepsali test, zkusím se učit i něco dopředu. Taky zkusím víc číst, abych si zlepšila slovní zásobu a byla méně na mobilu.

Potřeboval bych si našetřit na jednu virtuální hru, už jsem si ji zkusil a byla super. Stojí okolo tisícovky. Mohl bych si na peníze přijít tak, že bych pomáhal tátovi, jezdil k němu něco jako brigádník.

Chci se zaměřit na vztahy s rodiči, abych je posunula dál. Musím kvůli tomu přestat provokovat, mohla bych taky navštívit otce a jeho ženu a bavit se s nimi. Pořídili si teď psa, takže to bude lehčí.

Potřebuji zlepšit vztah s bratrancem. Víc s ním mluvit, jít s ním ven. Budu se snažit s ním nehádat a nebudu si z něj dělat srandu, když neumí němčinu.

Chci míň hrát hry, abych měl víc volného času. Schovám kabel od konzole a budu si víc číst a chodit ven.

Rád bych víc důvěřoval lidem. Budu se snažit víc s nimi spolupracovat a být týmovej hráč.

(…)

Potřebuju se zaměřit na svůj vztek. Strašně rychle se naštvu a jsem pak nepříjemná na ostatní a mrzí mě to. Ráda bych se posunula a naučila se svůj vztek ovládat. Pomáhá mi docela hudba, ale nemůžu celý den poslouchat písničky. Ráda bych začala meditovat, protože jsem slyšela, že to pomáhá. Jenže mě všechno vydrží tak čtyři dny. Budu se muset snažit to dodržet.

Rád bych měl víc kamarádů, abych mohl s nimi chodit ven a mluvit. Často jen zůstanu doma a moje rodiče nemluví česky. Chci se zlepšit v češtině, protože chci mít lepší známky.

Měla bych se zaměřit na dobré věci, nejen na ty zlé. Udělám si sešit, kam budu každý den psát dobré věci, co se mi ten den staly a tím si zlepším náladu. Ráda bych také začala cvičit a jedla víc zdravě, pak bych byla víc spokojenější sama se sebou a cítila se líp i mezi ostatními.

Chtěla bych, abychom neměly spory mezi holkami. Chtěla bych se bavit se všemi bez rozdílu. Ale vždycky se nepohodneme a roztrhneme na několik ostrovů. Na začátek bych se asi neměla motat do cizích záležitostí, nepomlouvat, když mě někdo naštve. A nakonec se snažit stmelit holky dohromady. Potřebuju to zkusit, ale hodilo by se, kdyby se i holky snažily. To by bylo fajn.

Přestanu tolik času trávit na mobilu, omezím to na jednu hodinu denně. Čas využiju na učení se v předmětech, kde to potřebuju, na češtinu a přírodopis. Nakonec budu míň času i na počítači a budu víc chodit ven.

Začnu každý den večer číst knihu, nejprve tedy ob den, abych měla jeden den volno a potom každý den. Budu mít čistou hlavu na spaní a bude se mi líp vstávat. Možná budu pak utrácet víc za knihy než za blbosti.

Začala bych se 15min denně učit a kdyby mi to vycházelo, tak bych to protáhla na 30min denně. Tím bych se mohla zlepšit ve škole. Jednu podobnou věc jsem už splnila, tak by to mohlo vyjít. Před dvěma týdny jsem začala cvičit každý den alespoň půl hodiny a teď už cvičím ráda a cítím se líp a mám ze sebe dobrý pocit.

Chtěl bych o víkendu chodit víc do přírody, protože se mi to v týdnu nedaří. Myslím, že mi to vždy vyčistí hlavu a když se mi to povede, budu víc v klidu.

Budu se snažit víc vycházet se svým bratrem a nenechám se vyprovokovat a pak si užijeme lepší atmosféry v rodině.

Chtěla bych víc chodit do přírody, aspoň jednou týdně, třeba se psem, nebo si u toho s někým zavolám a budu víc spokojená.

Ráda bych si dala pauzu od elektroniky, v první týdnu bych ji používala jen v úterý pátek a neděli a později jen v pátek a neděli. Pak bych si také dala detox od kávy, abych pila jen dva šálky týdně.